Διαλέξεις

eimaste astroskoni 00004

Η μαγική ιστορία της ζωής των άστρων από τη γέννηση ως την καταστροφή τους, από τους πιο μακρινούς γαλαξίες ως το ανθρώπινο είδος. Ένα βιβλίο από τον διακεκριμένο αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο που περιγράφει το αέναο ταξίδι της ύλης που απαρτίζει το σύμπαν.

Έγινε η παρουσίαση, που είχε ανακοινωθεί από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (παράρτημα Ανατολικής Στερεάς), το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας (ΣΕΑΦ), το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΑΓΟΡΑ και τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ , του νέου βιβλίου του Διονύση Π. Σιμόπουλου «ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΤΡΟΣΚΟΝΗ Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος» την Τρίτη, 8 Μαΐου 2018,στις 8 μ.μ., στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία.

Για το βιβλίο προλόγισαν ο Γιώργος Πανταζής, φυσικός-Πρόεδρος της Ε.Ε.Φ. (παράρτημα Ανατολικής Στερεάς), και ο Θεοφάνης Σμάνης, φυσικός – Πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Φ. και ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Ευθύμιος Καραΐσκος απηύθυνε χαιρετισμό.

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Π. Σιμόπουλος μίλησε για το αέναο ταξίδι της ύλης που απαρτίζει το Σύμπαν… Ο ίδιος θα σταθώ σε μια παράγραφο του βιβλίου του (σελ.42) , που και ο ίδιος αναφέρθηκε, ότι ο ζωοδότης Ήλιος εκπέμπει τόση ενέργεια κάθε δευτερόλεπτο που είναι ίση με 10,5 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες και αν ο ήλιος ανήκε στη ΔΕΗ, θα έπρεπε να πληρώναμε για κάθε δευτερόλεπτο που περνά ένα ποσό ίσο με τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για 19,4 εκατομμύρια χρόνια!!!!...Κι όλα αυτά σ’ ένα και μόνο δευτερόλεπτο, όμως ο Ήλιος εκπέμπει την τεράστια αυτή ποσότητα ενέργειας εδώ και 5 δισεκατομμύρια χρόνια διαρκώς,, και θα συνεχίσει ακάθεκτος για άλλα τόσα (και ευτυχώς δωρεάν!!!...) .

Ακόμη αναφέρθηκε στα στοιχεία του ανθρώπινου σώματος Υδρογόνο, Οξυγόνο, Άνθρακα κλπ (βλέπε φωτο- πίνακα) και στο τέλος μας είπε ότι το σώμα μας περιέχει και χρυσάφι (μακριά από τους χρυσοθήρες !!!...) και γιατί όχι , ο γιατρός δεν μας λέει ( σου λείπει μαγνήσιο, σου λείπει σίδηρος, σου λείπει ασβέστιο, σου λείπει κάλιο ) και τόσα άλλα ,και δώστου φάρμακα !!!!!... Στο τέλος απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού που σε κάποιες απ’ αυτές, όπως του Συμβούλου των μαθηματικών, Στερεάς Δημήτρη Σπαθάρα , που δεν συμφωνούσε απόλυτα με τις απόψεις του συγγραφέα , ο κ. Σιμόπουλος τον παρέπεμψε, νομίζω, στον νομπελίστα αστροφυσικό Richard Feynman (Nobel 1965 ) που έχει πει πως ‘’Δεν έχει καμιά σημασία πόσο όμορφη είναι μια θεωρία, ή πόσο έξυπνος είναι αυτός που την διαμόρφωσε, ή πιο είναι το όνομά του. Αν διαφωνεί με τα πειραματικά δεδομένα είναι σίγουρα λάθος. Τελεία και παύλα’’. (Βλέπε σχετική φωτο-εικόνα)… Η διαφωνία - διαφωνία , πάντως στο τέλος ο φωτογράφος ,τους έβγαλε μαζί αναμνηστική φωτογραφία !!!..και αυτό μου θυμίζει την ιστορία των δύο ‘’άσπονδων εχθρών’’ διάσημων τενόρων , του Ισπανού Πλάθιντο Ντομίνγκο και του Καταλανού Χοσέ Καρέρας που στο τέλος είχαν γίνει αχώριστοι φίλοι !!!..

Το βιβλίο είναι μεν επιστημονικό , αλλά γραμμένο στην απλή ελληνική , γλώσσα , κατανοητό απ’ όλους… Τα μόνα που μπορεί να σε μπερδέψουν είναι τα δισεκατομμύρια , τα τρισεκατομμύρια των τρισεκατομμυρίων κτλ …Για να μάθετε περισσότερα πρέπει να το διαβάσετε , κοστίζει μόνο 13 ευρώ..

Συγχαρητήρια στον διακεκριμένο αστροφυσικό και συγγραφέα φίλο μας , επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας (Σ.Ε.Α.Φ). Τον ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά για το πολύτιμο, δικό του, υλικό που μας παρέχει, κάθε τόσο , δωρεάν για να το δείχνουμε στους δικούς μας επισκέπτες του Κακογιάννειου Αστεροσχολείο -Αστεροσκοπείου Υπάτης και περιμένουμε το επόμενο βιβλίο του, που μας έταξε !!!!...

ΥΓ. Εγώ πάντως θα περιμένω την εξέλιξη του δικού μας άστρου για να δω ποιοι έχουν δίκαιο οι Φυσικοί ή οι Μαθηματικοί γιατί , πριν από μερικά χρόνια, όταν ρωτούσες κάποιον ή κάποια τι σπουδάζει ο γιος σου, σου απαντούσε ο γιός μου σπουδάζει Φυσικομαθηματικός… και για τούτο μπερδεύομαι !!!...

Ιωάννης Ζαπαντιώτης

Βρίσκεστε εδώ

Ενημερωτικά Δελτία

Κάντε εγγραφή στη λίστα ενημερωτικών δελτίων για να μαθαίνετε άμεσα τα νέα μας

Ώρες Λειτουργίας (Κατόπιν Ραντεβού)

  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00

Χάρτης

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.