Το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα διοργανώνει σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εξωτερικών Μορφωτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου και διάφορους Ελληνικούς Φορείς για 2η συνεχόμενη χρονιά την Αιγυπτιακή Πολιτιστική Εβδομάδα, με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων από την ίδρυση της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας. Κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Εβδομάδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα από τις 29 Νοεμβρίου ως τις 13 Δεκεμβρίου 2012, οι πόλεις της Αθήνας, Υπάτης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Ρεθύμνου θα υποδεχθούν εκδηλώσεις που αποσκοπούν στην ανάδειξη των ισχυρών πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν την Αίγυπτο και τον Αραβικό κόσμο με την Ελλάδα από την αρχαιότητα και μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα στην Υπάτη

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012, 19:00 Υπάτη, Ν. Φθιώτιδας: (Σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Υπαταίων "ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ" και το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων Ν. Φθιώτιδας "Ο ΗΡΑΚΛΗΣ"), Αμφιθέατρο Κακογιάννειου Αστεροσχολείου , με θέμα:

Η ιστορία του Πολιτισμού στην Αίγυπτο και την Ελλάδα Ανάμεσα στην Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας και τα Ελληνικά Μουσεία

 

- Heba E’rafiy, Σύμβουλος του Τομέα Διεθνών Σχέσεων της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας: «Η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας και το μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, με ιδιαίτερη αναφορά στη Συλλογή Νομισμάτων της».

- Δρ Μαίρη Κοντιζά, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Ένωσης, Καθ. Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών "ΥΠΑΤΙΑ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ : Οι γυναίκες στην Αστρονομία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα".

- Δρ Γεώργιος Κακαβάς, Διευθυντής Νομισματικού Μουσείου & Αναπληρωτής Προϊστάμενος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: «Οι Βασίλισσες της Αιγύπτου στα Νομίσματα του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών».

Στην Αθήνα

Ο Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων "ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ" και το Αιγυπτιακό Μορφωτικό Κέντρο συνδιοργανώνουν δύο ακόμα εκδηλώσεις :

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012, 19:00 :

Αιγυπτιακό Μορφωτικό Κέντρο (Πανεπιστημίου 6 – Σύνταγμα - 3ος όροφος)

Η ιστορία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας

στην Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας και στα Ελληνικά Μουσεία

- Heba E’rafiy, Σύμβουλος του Τομέα Διεθνών Σχέσεων της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας: «Η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας και το μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, με ιδιαίτερη αναφορά στη Συλλογή Νομισμάτων της».

- Δρ Γεώργιος Κακαβάς, Διευθυντής Νομισματικού Μουσείου & Αναπληρωτής Προϊστάμενος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: «Οι Βασίλισσες της Αιγύπτου στα Νομίσματα του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών».

Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012, 18:30 :

Αιγυπτιακό Μορφωτικό Κέντρο (Πανεπιστημίου 6 – Σύνταγμα - 3ος όροφος)

Η Πολιτιστική Αναγέννηση στην Αίγυπτο

- Δρ Ahmed Etman, Γνωστός Φιλέλληνας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Καΐρου, Πρόεδρος του Συλλόγου Συγκριτικής Λογοτεχνίας & Βραβευμένος με το Βραβείο «Πρέσβης του Ελληνισμού» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας: «Η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας και η Πολιτιστική Αναγέννηση στην Αίγυπτο μετά την Επανάσταση».

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012, 19:00 Αθήνα: Αίθουσα του Αιγυπτιακού Μορφωτικού Κέντρου (Πανεπιστημίου 6 - 3ος όροφος – Σύνταγμα), Εκδήλωση με θέμα:

Γεωμετρία & Αρχιτεκτονική στην Αίγυπτο

- Διάλεξη του Δρ. Μοχάμεντ Αουάντ, καταξιωμένος Αιγύπτιος Επιστήμονας, Καθηγητής της Φιλοσοφίας της Αρχιτεκτονικής και Διευθυντής του Κέντρου Αλεξανδρινών & Μεσογειακών Ερευνών της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας: «Αλεξάνδρεια: Πρότυπο της Πολιτιστικής Αλληλεπίδρασης».

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012, 19:00 Αθήνα: Αίθουσα του Μορφωτικού Κέντρου (Πανεπιστημίου 6 – 3ος όροφος - Σύνταγμα). Έναρξη της Πολιτιστικής Εβδομάδας με θέμα:

Η Αλεξάνδρεια & η Βιβλιοθήκη της

Ανάμεσα στις Αρχαιολογικές Ανασκαφές και την Εικαστική Τέχνη

- Διάλεξη του Χάρη Τζάλα, Αρχαιολόγος & Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξανδρείας: «15 Χρόνια ενάλιες Αρχαιολογικές Έρευνες της Ελληνικής Αποστολής στην Αλεξάνδρεια ».

- Εικαστική Έκθεση Athens Art : «10 Χρόνια … Bibliotheca Alexandrina».

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012, 18:30 Αθήνα: (Σε συνεργασία με το Σύλλογο «Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας), Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, Αθήνα

Η Ναυτιλία στην Αίγυπτο κατά την Ελληνιστική Περίοδο

- Δ. Καπαϊτζής και Ν. Βιντιάδης : «Ο Στόλος της Κλεοπάτρας».

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012, 19:00 Θεσσαλονίκη : (Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου «ΙΜΧΑ», Σχολή Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Γλωσσών» Θεσσαλονίκη, Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 31Α, Θεσσαλονίκη

Το Μέλλον των Αραβικών Σπουδών στην Ελλάδα

- Δρ Χάσαν Μπάνταουι, Αραβολόγος - Βυζαντινολόγος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Οι Αραβικές Σπουδές στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις Ελληνικές Σπουδές στην Αίγυπτο».

- Δρ Πάνος Κουρνιώτης, Καθηγητής της Αραβικής Γλώσσας : «Η εμπειρία μου στη διδασκαλία της Αραβικής Γλώσσας: Πρακτική Μέθοδος».

- Εβίνα Μπάνταουι, «Οι Αραβικές Σπουδές στα Πανεπιστήμια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012, 18:00 Ιωάννινα: (Σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννίνων & το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) Επιστημονική και Εικαστική Ημερίδα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων

Το Μέλλον του Πολιτισμού και της Επιστήμης στην Αίγυπτο

- Δρ Ahmed Etman, Γνωστός Φιλέλληνας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Καΐρου, Πρόεδρος του Συλλόγου Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Βραβευμένος με το Βραβείο «Πρέσβης του Ελληνισμού» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας: «Η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας και το μέλλον του Πολιτισμού και της Επιστήμης στην Αίγυπτο μετά την Επανάσταση, με ιδιαίτερη αναφορά στα θεατρικά έργα».

- Προβολή της ταινίας «Η Μούμια» του σκηνοθέτη Shady Abde’salam

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012, 18:00 Ρέθυμνο-Κρήτη: (Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης) Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο

Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και οι Πολιτιστικές Σχέσεις

μεταξύ Αίγυπτου και Ελλάδας

- Δρ Νίκος Λίτινας, Καθηγητής στο Εργαστήριο Παπυρολογίας και Επιγραφικής του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κρήτης στις ανασκαφές της Αιγύπτου».

- Ελένη Κωβαίου: «Καζαντζάκης και Αίγυπτος».

- Έκθεση της Βιβλιοθήκης της Κρήτης: «Η Αίγυπτος μέσα από τα βιβλία και τα αρχαία της Βιβλιοθήκης της Κρήτης».

- Προβολή ντοκιμαντέρ για την Αίγυπτο

 

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.