Άρθρα - Νέα

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ CAMP ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Τα παιδιά... μετρούν τ' άστρα Η νύχτα πέφτει. Κάτω από τον έναστρο ουρανό της Φωκίδας, σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση πνιγμένη στο πράσινο περίπου 50 έφηβοι συγκεντρώνονται για μάθημα κάτω από τα αστέρια. 

 

 
 
  Τα παιδιά... μετρούν τ' άστρα  

Οι καθηγητές ξεκινούν τη διδασκαλία, ερασιτέχνες αστρονόμοι προβάλλουν διαφάνειες για το ηλιακό σύστημα, τις αστρονομικές θεωρίες, το Σύμπαν. Λίγο πιο πέρα ένα τηλεσκόπιο στήνεται. Το ταξίδι στην άλλη άκρη του Γαλαξία ξεκινά. Η πρώτη Πανελλήνια Αστρονομική Κατασκήνωση ξεκίνησε τη λειτουργία της στα τέλη Ιουνίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η Αστροκατασκήνωση απευθύνεται σε εφήβους ηλικίας 13 έως 18 ετών και περιλαμβάνει τετράωρα καθημερινά μαθήματα αστρονομίας επί έξι ημέρες, δύο αστροβραδιές την εβδομάδα, μεταφορά και επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο της Υπάτης -ένα από τα πιο σύγχρονα αστεροσκοπεία της χώρας-, διαλέξεις και προβολές.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση είχαν η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος με έδρα τον Βόλο και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας, οι οποίοι ένωσαν το έμψυχο υλικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό τους για να προσφέρουν στα παιδιά αυτήν την ευκαιρία και να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο κοινό. Η ανταπόκριση που συνάντησαν στους τρεις πρώτους κύκλους της κατασκήνωσης υπερέβη τις αρχικές προσδοκίες, αφού το όριο των 40 συμμετοχών υπερκαλύφθηκε και ο ενθουσιασμός των παιδιών πλημμύρισε τις εγκαταστάσεις του Κτήματος Κλέτσα που τους φιλοξενεί.

 

 

Περίπου 50 έφηβοι συγκεντρώνονται για μάθημα κάτω από τ' αστέρια. Οι καθηγητές ξεκινούν τη διδασκαλία, ερασιτέχνες αστρονόμοι προβάλλουν διαφάνειες για το ηλιακό σύστημα και το Σύμπαν, ενώ λίγο πιο πέρα ένα τηλεσκόπιο στήνεται και το ταξίδι ξεκινά...
Περίπου 50 έφηβοι συγκεντρώνονται για μάθημα κάτω από τ' αστέρια. Οι καθηγητές ξεκινούν τη διδασκαλία, ερασιτέχνες αστρονόμοι προβάλλουν διαφάνειες για το ηλιακό σύστημα και το Σύμπαν, ενώ λίγο πιο πέ
«Είναι κάτι το ανεπανάληπτο η κατασκήνωση αυτή, γιατί, παράλληλα με τον αθλητισμό και τις καθημερινές εργασίες, τα παιχνίδια, τα πρωταθλήματα και τις άλλες εκδηλώσεις, τα παιδιά μαθαίνουν και πολλά στοιχεία για τη σύγχρονη επιστήμη της Αστρονομίας και της Διαστημικής, Φυσική, Αστροφυσική, σε έναν θαυμάσιο και οργανωμένο χώρο, με όλες τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης και πολλά υποσχόμενης μαθητικής κατασκήνωσης. Γίνονται δύο δίωρα μαθήματα αστρονομίας την ημέρα και παρατηρήσεις με τηλεσκόπιο. Στο τέλος του κύκλου, που ξεκινά τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, οι μαθητές θα πάρουν πιστοποιητικό ότι παρακολούθησαν σεμινάρια αστρονομίας», εξηγεί ο κ. Φάνης Σμάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών αστρονόμων Φθιώτιδας. «Επίσης, η επίσκεψη με λεωφορεία στο Αστεροσκοπείο της Υπάτης είναι μια σημαντική εμπειρία. Αλλωστε εκεί βρίσκεται πλέον ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια της χώρας. Στην κατασκήνωση συμμετέχουν παιδιά από όλη την Ελλάδα πληρώνοντας το αντίτιμο των 180 ευρώ για τις έξι ημέρες».

 

Το καλοκαιρινό camp αστρονομίας δεν εκπλήσσει όσους γνωρίζουν τις δραστηριότητες των δύο φορέων που είχαν την ιδέα της υλοποίησής του. Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος με έδρα τον Βόλο, η οποία έλαβε πριν από μερικούς μήνες το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, στην κατηγορία των Θετικών Επιστημών, εκδίδει εδώ και χρόνια το περιοδικό «Ουρανός», διοργανώνει τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής, λειτουργεί Σχολές Αστρονομίας και έχει στο δυναμικό της πλήθος εξειδικευμένων καθηγητών και ερασιτεχνών αστρονόμων. Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας από την άλλη, με έδρα την Υπάτη και ιστορία δεκαετιών, λειτουργεί ένα καινούριο αστεροσκοπείο, ένα πλανητάριο αξιώσεων και μια αμφιθεατρική αίθουσα προβολών, την οποία επισκέπτονται οργανωμένα πλήθος σχολείων και ομάδες αστρόφιλων.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
Νυχτερινά μαθήματα στο Θερινό Σχολείο του Βόλου

Μια νέα τάση της εποχής φαίνεται ότι αποτελούν τα μαθήματα αστρονομίας.

Η πρώτη Πανελλήνια Αστρονομική Κατασκήνωση που απευθύνεται σε εφήβους αποκαλύπτει μόνο μία πτυχή αυτής της ιστορίας. Θερινά μαθήματα αστρονομίας για ενηλίκους ηλικίας μέχρι 70 ετών προσφέρει σταθερά τα τελευταία χρόνια η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος στον Βόλο. Οποιος επιθυμεί μπορεί να λάβει μέρος σε αυτά ανεξάρτητα από το μορφωτικό του επίπεδο, ενώ έχει τη δυνατότητα κατάταξης σε τμήμα αρχαρίων ή προχωρημένων.Στην αστροκατασκήνωση συμμετέχουν παιδιά από όλη την Ελλάδα πληρώνοντας το αντίτιμο των 180 ευρώ για τις έξι μέρες
  Στην αστροκατασκήνωση συμμετέχουν παιδιά από όλη την Ελλάδα πληρώνοντας το αντίτιμο των 180 ευρώ για τις έξι μέρες

Η διάρκεια λειτουργίας του Θερινού Σχολείου είναι μια εργάσιμη εβδομάδα από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή και τα μαθήματα είναι νυχτερινά: από τις 9 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα.

Τη Δευτέρα γίνεται πρακτική εξάσκηση με αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, ενώ τις άλλες ημέρες η διδασκαλία διεξάγεται στον τόπο που ορίζεται από την Εταιρεία συνήθως στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας.

Καθηγητές Πανεπιστημίου, ερευνητές αστρονόμοι αλλά και ερασιτέχνες αστρονόμοι -μέλη της Εταιρείας ή άλλων Συλλόγων Ερασιτεχνών Αστρονόμων-, πεπειραμένοι επιστήμονες με πλούσια πρακτική εξάσκηση διδάσκουν στη σχολή. Μετά το τέλος των μαθημάτων γίνεται απονομή τίτλου σπουδών στους μαθητές.

Τμήματα για όλους
Η ανταπόκριση του κοινού είναι τόση ώστε πριν από λίγα χρόνια οι συμμετέχοντες ήταν αδύνατο να χωρέσουν σε ένα τμήμα. Ετσι η Εταιρεία αποφάσισε να δημιουργήσει δύο τμήματα - ένα αρχαρίων και ένα προχωρημένων. Δεδομένης της αυξημένης ζήτησης δημιουργήθηκε στη συνέχεια και τρίτη βαθμίδα διδασκαλίας, ενώ από το 2007 η Εταιρεία λειτουργεί και το «Τμήμα Ολυμπιάδας» που ως σκοπό έχει να προετοιμάσει καλύτερα τους μαθητές που συμμετέχουν στις Ολυμπιάδες.

Μαθητές του τμήματος αυτού ήταν και πέντε από τους πρωτεύσαντες μαθητές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας.

Μπορεί οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας να προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, όμως οι κάτοικοι της υπόλοιπης Ελλάδας μπορούν να συμμετάσχουν στα μαθήματα εξ αποστάσεως που προσφέρει μέσω της ιστοσελίδας της (www.astronomos.gr).


«Είναι κάτι ανεπανάληπτο η κατασκήνωση αυτή, γιατί, παράλληλα με τον αθλητισμό και τις καθημερινές εργασίες, τα παιχνίδια και τις άλλες εκδηλώσεις, τα παιδιά μαθαίνουν και πολλά στοιχεία για τη σύγχρονη επιστήμη της Αστρονομίας και της Διαστημικής» λέει ο κ. Φάνης Σμάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας
 «Είναι κάτι ανεπανάληπτο η κατασκήνωση αυτή, γιατί, παράλληλα με τον αθλητισμό και τις καθημερινές εργασίες, τα παιχνίδια και τις άλλες εκδηλώσεις, τα παιδιά μαθαίνουν και πολλά στοιχεία για τη σύγχρ

H Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος στον Βόλο οργανώνει επίσης και χειμερινή διδασκαλία αστρονομίας. Το χειμερινό σχολείο είναι τριετούς φοίτησης, ξεκινά αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και ολοκληρώνεται συνήθως το Σάββατο του Λαζάρου.

Τα μαθήματα γίνονται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και απευθύνονται σε μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Τις τάξεις μπορούν να παρακολουθήσουν και ενήλικοι, χωρίς όμως να συμμετάσχουν στη διδασκαλία.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ CAMP
Ενδεικτικό ημερήσιο πρόγραμμα

Δευτέρα - Παρασκευή
• 08.00 - 09.00 Πρωινό
• 09.00 - 11.00 Αθλητικό Πρόγραμμα και άλλες κυκλικές δραστηριότητες
• 11.00 - 13.00 Μάθημα Ηλιακού Συστήματος
• 13.00 - 14.30 Μεσημεριανό
• 14.00 - 18.00 Ξεκούραση, ατομική υγιεινή, δραστηριότητα εκπαιδευτικού χαρακτήρα
• 18.00 - 20.00 Μάθημα Ηλιακού Συστήματος
• 20.00 - 21.00 Ελεύθερος χρόνος
• 21.00 - 22.30 Δείπνο, ατομική υγιεινή
• 22.30 - 24.00 Αστροβραδιά
• 24.00 Βραδινή κατάκλιση

Κατερίνα Ροββά

Βρίσκεστε εδώ

Ενημερωτικά Δελτία

Κάντε εγγραφή στη λίστα ενημερωτικών δελτίων για να μαθαίνετε άμεσα τα νέα μας

Ώρες Λειτουργίας (Κατόπιν Ραντεβού)

  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00

Χάρτης

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.