Άρθρα - Νέα

Αγαπητοί φίλες και φίλοι, καλώς ορίσατε στην Υπάτη. Όταν αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτό το σεμινάριο δεν φανταζόμασταν ότι θα ενδιέφερε τόσο πολύ κόσμο και ότι θα τύχαινε τόσο μεγάλης ανταπόκρισης. Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας. Μας δίνετε ιδιαίτερη χαρά, αλλά ταυτόχρονα μας βάζετε μπροστά και σε μεγαλύτερες ευθύνες. Επειδή νοιώθω λίγο ως πολύ σαν οικοδεσπότης, θα ήθελα με λίγα λόγια να σας προσδιορίσω τις συντεταγμένες, τόσο του χώρου όπου βρισκόμαστε, όσο και του ιστορικού χρόνου που έχει διανύσει αυτός ο τόπος.

Είμαστε στο νομό Φθιώτιδας, 20 χιλιόμετρα από τη Λαμία, στους πρόποδες της Βόρειας πλευράς της Οίτης και σε υψόμετρο 400 περίπου μέτρων. Νότια είναι λοιπόν η Οίτη, Βόρεια η Ορθρυς, Δυτικά το Βελούχι Ανατολικά ο Μαλιακός κόλπος με την Εύβοια κι ανάμεσα σ αυτά τα 4 σημεία του ορίζοντα, στα πόδια μας, η κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού και των παραποτάμων του και τα ιαματικά λουτρά της Υπάτης.

Μετά από τριάντα χρόνια ενεργής δράσης στη Μέση Εκπαίδευση αναρωτηθήκαμε με τη γυναίκα μου πως θα μπορούσαμε να δώσουμε και σε άλλους ανθρώπους και ιδιαίτερα στα νέα παιδιά το ερέθισμα να ασχοληθούν με τη μαγεία της εικόνας του έναστρου ουρανού. Για να νοιώσουν έτσι τη μεγάλη ικανοποίηση, που νοιώσαμε και εμείς. Σκεφτήκαμε λοιπόν να επενδύσουμε όλη αυτή την εμπειρία, αλλά και την αγάπη μας για τα άστρα, φτιάχνοντας στη γενέτειρά μου την Υπάτη, ένα Αστεροσχολείο. Ένα μικρό πλανητάριο δηλαδή, που θα το επισκέπτονται Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της ευρύτερης περιοχής, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος. Ο Εκπαιδευτικός ρόλος αυτού του εγχειρήματος, καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντικός θα είναι. Αλλά και τα οφέλη για τον τόπο μας, από τις συνεχείς επισκέψεις σχολείων στο Αστεροσχολείο θα είναι πολλά και ποικίλα.

Ετοιμάσαμε λοιπόν, μια αρκετά εμπεριστατωμένη πρόταση και την εισηγηθήκαμε στο Δήμο της Υπάτης και στις άλλες αρμόδιες αρχές, όπως Νομαρχία, Περιφέρεια, Διεύθυνση Εκπαίδευσης κλπ. Όπως ήταν φυσικό, έτυχε από όλους θερμής υποδοχής. Χαρακτηρίστηκε δε ενδιαφέρουσα και καινοτόμος. Δεν μένει παρά, να φανεί αυτό και στην πράξη και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή της, τόσο από το Δήμο, όσο και από το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και από οπουδήποτε αλλού, ώστε η πρότασή μας να υλοποιηθεί.

Φιλοδοξούμε ότι με τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση η αίθουσα προβολών του Αστεροσχολείου. Εμείς θα δώσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, όλες μας τις δυνάμεις Στην πορεία της όλης προσπάθειας, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε και έναν Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων, αφού δεν υπήρχε στην περιοχή. Έτσι ιδρύσαμε τον Σ.Ε.Α.Φθιώτιδας, με έδρα την Υπάτη, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το Αστεροσχολείο και το κοινό τους έργο.

Σαν έμβλημα του Σ.Ε.Α.Φ. επιλέξαμε την εικόνα του Ηρακλή, γιατί αφ’ ενός μεν είναι αστερισμός, αφ’ ετέρου έχει και άμεση σχέση με τον τόπο μας, αφού στη θέση Πυρά πάνω στην Οίτη κάηκε κατά τη μυθολογία ο ήρωας. Ο αστερισμός του Ηρακλή είναι ορατός το καλοκαίρι, περιέχει 155 άστρα και το γνωστό σφαιρωτό σμήνος Μ13. Βρίσκεται νότια του Δράκοντα. Κατά τη μυθολογία παριστάνεται γονατιστός ( «ο εν γόνασι Ηρακλής» κατά τον Εύδοξο ). Κρατάει στο ένα χέρι τα μήλα των εσπερίδων και στο άλλο χέρι υψωμένο το ρόπαλο.

Ακόμα δημιουργήσαμε 2 ιστοσελίδες:
www.seaf.gr και www.asterosxoleio.gr για ενημέρωση και καλύτερη επικοινωνία.

Ελπίζουμε στο εξής , να γίνουν πιο ενδιαφέρουσες οι νύχτες σας.
Γιώργος Σφήκας
Σφήκα- Τζιώτζη Κία

Βρίσκεστε εδώ

Ενημερωτικά Δελτία

Κάντε εγγραφή στη λίστα ενημερωτικών δελτίων για να μαθαίνετε άμεσα τα νέα μας

Ώρες Λειτουργίας (Κατόπιν Ραντεβού)

  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00

Χάρτης

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.